Ida Sipora – de auteur

frank-schaake

Frank Schaake wordt in februari 2012 geïnterviewd in het tv-programma Benali Boekt. Hij is het enige nog levende familielid van de jong overleden fotografe en dichteres Ida Sipora, die Jan Wolkers inspireerde tot de ziektegeschiedenis en de dood van hoofdpersoon Olga uit Turks Fruit. Na de tv-uitzending stellen talloze mensen, waaronder de programmamakers, hem de vraag: “Waarom schrijf jij geen boek over de levensgeschiedenis van jouw zuster? Haar korte leven is minstens even interessant als het leven van een romanfiguur…!”

En zo is het gegaan: Ida Sipora is het resultaat. Het is het debuut van deze auteur, na een werkzaam leven waarin hij o.a. directeur is op een ministerie en daarna werkt als zelfstandig consultant en start-up manager van innovatieve samen-werkingsverbanden tussen overheden en bedrijven. Hieraan voorafgaan studeert hij rechten in Leiden. En… zou het toeval zijn dat hij in Oegstgeest woont?

Waarom schreef je dit boek?

Het begon er mee dat ik juist helemaal geen boek over Ida Sipora wilde schrijven. Zou haar leven ineens interessant worden, omdat ze jong was overleden, of omdat Jan Wolkers haar dood in Turks Fruit had gebruikt? “Ik dacht het niet”, was jarenlang mijn standpunt. Maar toen werd ik in 2012 benaderd om in een televisie-uitzending over Turks Fruit iets over Ida’s leven te vertellen. Na de uitzending hoorde ik overal: “Wat een bijzonder leven, dat is een verhaal dat verteld moet worden! Jij bent de aangewezen persoon om dat te doen.” Ja, en toen steeds meer mensen dat tegen mij zeiden, dacht ik: “Jullie hebben gelijk. Het leven van Ida Sipora is een bijzonder verhaal, en dat ga ik vertellen!

Hoe kwam het boek tot stand?

Ida Sipora is mijn oudere halfzuster. Door de nasleep van een ingewikkelde echtscheiding verdween zij uit mijn leven toen ik vijf jaar was. Ik wist dus maar heel weinig over haar. Om haar leven te kunnen reconstrueren heb ik veel research moeten doen. Daarbij werd ik heel erg geholpen door iets wat ik in 2001 van mijn halfbroer had geërfd: een koffer! Hierin zaten brieven, aantekenboeken, adresboekjes, en gedichten en foto’s van Ida Sipora. Zo kreeg ik belangrijke informatie aangereikt waarop ik het levensverhaal van Ida Sipora kon baseren.
Na de Tv-uitzending ben ik met nieuwe ogen naar de inhoud van de koffer gaan kijken en begon ik serieus aan de research die nodig was om dit boek te kunnen schrijven. En nu, drie-en-een-half jaar later, is het zover: het boek over Ida Sipora is klaar.
Het schrijven van dit boek was een bijzonder inspirerende ervaring, mijn zoektocht naar Ida’s leven werd ook een tocht langs belangrijke momenten uit mijn eigen jeugd. Ik sprak met mensen die mijn zuster nog persoonlijk gekend hebben en ik had prachtige ontmoetingen met hen. Het maken van dit boek was voor mij zelf een leven-verrijkende ervaring. En nu maar hopen, dat dit ook geldt voor de lezers en lezeressen van Ida Sipora…

Hieronder het televisieprogramma over Turks Fruit waarmee het allemaal begon…

26 februari 2012: Het hier getoonde deel van het tv-programma Benali Boekt over Turks Fruit
begint  op het moment dat het gaat over de dood van Olga. De plotselinge ziekte en de dood 
van Ida Sipora waren voor Jan Wolkers de directe inspiratiebron om Olga in Turks Fruit ziek
te laten worden en dood te laten gaan zoals dat in het boek gebeurt. 

Het literaire weblog TZUM schreef op 27 februari 2012:
De eerste aflevering van ‘Benali boekt’ over Turks Fruit is meteen de best bekeken aflevering van het programma in drie jaar: 327.000 kijkers keken naar de zoektocht naar Olga, de hoofdpersoon van de roman.