Ida Sipora - het boek

Hoe een onbekend leven leidde tot een beroemde dood
De vrouw die Jan Wolkers inspireerde tot het levenseinde van Olga in Turks Fruit

Ida Sipora was fotografe en dichteres in het Parijs en Amsterdam van de jaren 50 en 60. Zij overlijdt op 28-jarige leeftijd aan een hersentumor. Haar ziektegeschiedenis en dood zijn wereldberoemd geworden. Jan Wolkers beschreef ze bijna letterlijk in het laatste hoofdstuk van Turks Fruit. Die roman werd niet alleen in dertig talen vertaald, maar ook succesvol verfilmd.

Dit boek beschrijft het tot dusver onbekende leven van Ida Sipora. Dat gebeurt ook in haar eigen woorden, in de vorm van passages uit brieven, gedichten en reisverhalen, en door haar zelf gemaakte foto’s. Na een gecompliceerde jeugd en een zwervend bestaan werkt Ida Sipora als au pair en gouvernante in Engeland, Frankrijk, Marokko en Spanje. En later als fotografe in Parijs en Amsterdam, waar zij ook studeert aan de Filmacademie. Tot bij haar een hersentumor wordt geconstateerd. Dan is het over.

Wat blijft zijn de herinneringen aan het korte maar bijzondere en intensieve leven van Ida Sipora. Herinneringen die niet alleen doorklinken in Turks Fruit, maar ook in twee andere, minder bekende Nederlandse romans. Hoe dun is de grens tussen fictie en werkelijkheid? Dat weet je als je dit boek hebt gelezen.

Jan Wolkers en Ida leerden elkaar in 1960 in Amsterdam kennen. Zij werden goede vrienden. Zo kwam Jan Wolkers aan het dramatische einde van zijn beroemdste roman. En zo leidde een onbekend leven tot een beroemde dood.

ida-sipora-madrid-1956

Madrid, 1956

ida-sipora-amsterdam-1957

Amsterdam, 1957

ida-sipora-parijs-1958

Parijs, 1958

ida-sipora-amsterdam-1960

Amsterdam, 1960

Lees hier
de inhoudsopgave en de proloog