Ida Sipora – nieuws
N.B.
Vanaf 1 januari 2023 is het boek Ida Sipora uitsluitend nog te verkrijgen via deze website.
Zie de button: Bestellen
Na een periode van bijna 8 jaar waarin Ida Sipora verkrijgbaar was via alle boekhandels en webwinkels in Nederland en België is het contract met het Centraal Boekhuis beëindigd. De voorraad-kosten en de afhandeling en verzending van verkochte exemplaren door het Centraal Boekhuis waren langzamerhand niet meer in verhouding tot de opbrengsten.
IDA SIPORA IN DE PUBLICITEIT:
kranten, websites, televisie, radio, lezingen, e.d.
Actuele informatie over het boek Ida Sipora is ook te vinden op een aan het boek gewijde Facebook-pagina:
https://www.facebook.com/idasipora
WAT STAAT ER OVER IDA SIPORA IN DE GROTE WOLKERS-BIOGRAFIE VAN ONNO BLOM?
Hoofdstuk Turks Fruit, pag. 634-637
Voor de dood van Olga nam hij de dood van een jonge vriendin als model, die hij later, toen Annemarie al weg was, van dichtbij had meegemaakt: die van de fotografe en dichters Ida Sipora. Op 4 februari 1968 schreef Wolkers in zijn dagboek: ‘In bed vertel ik dat ik vanmiddag ineens in een flits zag hoe mijn nieuwe boek moet worden. Annemarie zag ik in Ida Sipora geschoven. Haar verschrikkelijke einde. Vleespop. Leugens. Moeder met borst eraf. Gesjouw met dat dikke kind onder de rotsen’
Wolkers had Ida Sipora leren kennen in 1961. Nadat Annemarie en Maria en de kinderen uit de Zomerdijkstraat waren vertrokken besloot hij de kamer aan de voorkant te verhuren en hing een briefje op in de Rijks-academie. Op dat briefje reageerde Ida Sipora. Haar vriend, de Franse schilder Guy-Marie Nouvel, die in september 1961 aan de Rijksacademie een cursus zou komen volgen, zocht een kamer. Wolkers vond dat wel een aantrekkelijke gedachte, een vakbroeder in huis, met wie hij zijn Frans kon oefenen. Dus hij verhuurde de kamer aan Nouvel.
Ida en Guy-Marie, die Ourson genoemd werd, ’Beertje’, hadden elkaar in 1957 in Parijs leren kennen, hetzelfde jaar dat Wolkers in de stad bij Zadkine had gestudeerd. Vanaf het begin was hun verhouding gespannen geweest, Ida was verliefd op Ourson, maar de Fransman had zijn hart aan een andere vrouw verpand. Toch konden zij niet zonder elkaar. Ida kwam vaak langs en zo raakte Wolkers met haar bevriend.
Op een gegeven moment ging het Ida steeds slechter. Ze had last van hevige hoofdpijnen, flauwtes en verlammingsverschijnselen. In de lente van 1962 werd bij haar een hersentumor geconstateerd, waaraan ze in de zomer werd geopereerd in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Die plek was traumatisch voor Wolkers: ‘het voorportaal van de verschrikking’ waar hij zijn broer had zien sterven. Toch zocht hij Ida een paar keer op – en die bezoeken maakten grote indruk op hem. ‘Ze werd kaalgeschoren, een hoofd met een dekseltje, zoiets kan je niet vergeten.’
‘Ze hadden een luik opzij in haar hoofd gezaagd’, schreef Wolkers in Turks Fruit ‘en er was een tumor zo groot als een stuk toiletzeep uitge-komen. Maar de wortels hadden ze moeten laten zitten omdat die in de hersens vastgegroeid zaten.’
Huiverend zat Wolkers aan Ida’s ziekenhuisbed. In een flits realiseerde hij zich dat het luik in haar hoofd op exact dezelfde plek zat als zijn eigen litteken. Tegen haar linkerslaap aan. Hij had Ida bezocht met de druk-proeven van Kort Amerikaans in zijn tas. Na zijn bezoek aan haar wilde hij Leiden in lopen om zijn beschrijvingen van straten en gebouwen te controleren.
Ida zei tegen hem, wijzend op het ontbrekende stukje in haar schedel: ‘Ze moeten er nog bij, daarom hebben ze het er niet ingezet.’ Hij wist meteen: daar komt helemaal nooit meer iets in. Dit is hopeloos.
Wolkers was er na de operatie getuige van dat een andere vriend van Ida, Jan Christiaan Braun, een student aan de Rijksacademie, die al een samen met Ida op de Zomerdijkstraat was geweest, een pruik voor haar had gekocht. Braun zamelde geld in bij haar vrienden, zeshonderd gulden, en bracht de pruik naar Ida in het ziekenhuis. Bij toeval zat Wolkers op dat moment aan haar bed.
‘Dolgelukkig was ze ermee’, schreef Wolkers in Turks Fruit. ‘De eerste middag dat ze hem op had zat ze aan een stuk door luchtig met haar handen over haar hoofd te voelen. Maar hij stond haar afschuwelijk. Het was angstaanjagend. Omdat je niet meer kon zien dat ze ziek was. Of ze er altijd zo had uitgezien. Als een opgeblazen kwaadaardige sprookjes-prinses. Een grimmige leugenachtige stiefzuster van Assepoester.’
In juli 1962 was Nouvel weer naar Parijs vetrokken. De relatie met Ida was definitief voorbij, maar hij maakte zich wel verschrikkelijke zorgen om haar gezondheid. Aan haar of haar familie durfde Nouvel niets te vragen, dus vroeg hij Wolkers om hem gedetailleerd op de hoogte te houden hoe het haar na haar operatie verging. ‘Veux-tu me dire ce qu’il en est exactement’ schreef hij op 5 oktober 1962, ‘Crois en mon amitié, Ourson.’
Ida was verhuisd naar de barakken van het Noodziekenhuis Zeeburg aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Daar ging het langzaam slechter met haar. Haar persoonlijkheid veranderde en haar fysieke vermogens namen af. ‘Niet lang daarna hield alles op’ schreef Wolkers in Turks Fruit. ‘Ze zag niets meer. Ze kon bijna niet meer praten, Haar ogen puilden naar voren alsof ze van achteren opgeduwd werden. Ze werd nog dikker en wateriger. Toch bracht ik nog steeds bloemen voor haar mee. Meer voor de verpleging dan voor haar. Want ik durfde het niet zomaar schaamte-loos te laten omdat ze er toch niets meer van zag.’
Toch zou het nog tot 21 januari 1964 duren tot Ida’s lichaam het opgaf. Anderhalf jaar na de operatie in het Academisch Ziekenhuis in Leiden sterft ze.
Bron: Onno Blom, Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers, Bezige Bij, Amsterdam, 2017
IEDEREEN WELKOM!
staat op
ZONDAG 9 DECEMBER 2018, 13.00-17.00 uur
Amsterdam, in Paradiso, in de Grote Zaal,
op de Beurs van Bijzondere Uitgevers
Ida Sipora, een ideaal cadeau voor de a.s. pakjesavonden...
6 DECEMBER 2018: SINTERKLAASFEEST
PAKJESAVOND I.V.M. VERJAARDAG van de SINT
25/26 DECEMBER 2018: KERSTFEEST
PAKJESAVOND I.V.M. DE GEBOORTE VAN JC
Waarom is het boek Ida Sipora, over het intrigerende leven van een sterke jonge vrouw, zo’n mooi cadeau?
Omdat veel lezeressen en lezers er enthousiast over zijn en geraakt worden door het levens-verhaal van deze jong overleden fotografe en dichteres.
Omdat het een biografie is die leest als een roman, omdat je met dit fraai uitgevoerde boek eigenlijk 3-boeken-in-1 koopt (een levensverhaal, een fotoboek, een gedichtenbundel) en
Omdat niet alleen lezers en lezeressen en maar ook bestseller-auteurs er lovend over spreken, zoals:
. Onno Blom (o.a. biograaf van Jan Wolkers): “Ik ben onder de indruk van dit boek, vol bijzondere historische details, vooral ook omdat uit ieder hoofdstuk, ja, iedere paragraaf blijkt hoezeer dit boek met liefde is geschreven.”
. Abdelkader Benali (o.a. auteur en programmamaker voor tv en theater):
“Een prachtig monument voor een onvoltooid leven”
. Christine Pannebakker (o.a. auteur en schrijfcoach): “Een schrijnend mooi verhaal, hoofdstukken die mij kippenvel bezorgden, ik zie de filmbeelden zo voor me”
VERSCHENEN IN DE PERS
09-01-2018:
Mooi diepte-artikel over Ida Sipora door Peter van der Aa in Argus, tweewekelijks verschijnende opiniekrant gemaakt door oud-journalisten
WAT IS ER VERDER ALLEMAAL GEBEURD?
25-10-2017 Een avond met Jan Wolkers
Lezing: Ida Sipora, de derde vrouw achter Olga in Turks Fruit, incl. voordracht van enkele van Ida’s gedichten
Locatie: Paradiso, Amsterdam
19-10-2017 In het kader van Jan-Wolkers-Week in Oegstgeest
Lezing: Ida Sipora, de derde vrouw achter Olga in Turks Fruit
Locatie: Openbare Bibliotheek, Oegstgeest
18-09-2017 Optreden bij Boekenclub Koninklijk NVVH Vrouwennetwerk, afdeling Leiden
Locatie: Speeltuinvereniging Beatrix, Leiden
19-06-2017 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary-afdeling van Sneek
Locatie: Restaurant De Walrus, Sneek
10-05-2016 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary-afdeling van Zeewolde
Locatie: Golfclub, Zeewolde
09-05-2016 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary-afdeling van Leiden-Centrum
Locatie: Holliday Inn, Leiden
24-03-2016 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary-afdeling van Leiden-Oost
Locatie: Koetshuis De Burcht, Leiden
03-03-2016 2de huispresentatie over Ida Sipora
Presentatie voor belangstellende dorpsgenoten uit Oegstgeest, aan de hand van vier vragen: Wie is Ida Sipora? Hoe zit het met de relatie met Jan Wolkers? Waarom schrijf je zo’n boek? En: Wat is het eigenlijk voor boek?
24-02-2016 Ida Sipora is nu ook te lezen via alle openbare bibliotheken in Nederland
04-02-2016 Leesgroep in Hilversum kiest Ida Sipora als volgende te lezen boek
03-02-2016 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary in Leiderdorp
Locatie: Tulip Inn restaurant, Leiderdorp
01-02-2016:
Recensie van Ida Sipora in De Boekenkrant
De recensie is lovend over het uitzonderlijke en inspirerende levensverhaal van Ida Sipora. Er is alleen een klein probleempje: de recensente houdt niet van mijn schrijfstijl…. Nou ja, je kunt niet alles hebben.
Enkele citaten uit de recensie:
“Dit boek moet gelezen worden. Niet omdat de auteur zijn lezer nou zo weet te raken met zijn schrijfstijl, maar juist omdat het verhaal van het leven van Ida Sipora dat wel kan. We mogen er best wel eens bewust van worden gemaakt dat de mooiste kunstwerken op aarde soms doodnormale Nederlandse meisjes zijn.”
En ook: ”Ida Sipora is geen literair meesterwerk. (… ) Toch is er iets dat ervoor zorgt dat je wilt blijven lezen. Ida Sipora is als een schaduw die zich blijkbaar altijd op de achtergrond heeft bewogen, maar die je nu pas opvalt. (…) Zij was veel meer dan een inspiratiebron voor de roman van iemand anders. Zij was zelf ook een kunstenaar die wat van de wereld wilde zien en die haar ervaringen op een prachtige manier vastlegde.
Januari 2016:
Lovende recensie over Ida Sipora in het webmagazine ’t Scheldt (België)
Enkele citaten:
. Ida Sipora van Frank Schaake is een prachtig boek dat een ruim publiek verdient (…..)
. Het (korte) leven van Ida Sipora, zoals opgetekend door de laatste van haar familieleden die nog in leven is, leest als een echte en boeiende roman. Dit is niet alleen het gevolg van de meeslepende verteltrant die Schaake tot het einde toe weet vol te houden (…..)
. Bewonderenswaardig is de moed waarmee het meisje, later de jonge vrouw, gedwongen al vroeg op eigen benen te staan, al deze teleurstellingen weet te boven te komen, zich optrekkende aan haar aanleg voor fotografie en haar gedichten. Uit haar foto’s (gul verspreid over de bladzijden en in een apart katern) en poëzie (fragmenten van haar gedichten gaan de verschillende hoofdstukken vooraf) blijkt bovendien dat Ida, al lang voor ze doodging, voelde dat haar geen lang leven zou beschoren zijn (…..)
Zie voor de hele recensie de tweede boekbespreking in deze link, en scrol naar beneden totdat je de koptekst “Ida Sipora” tegenkomt: http://www.tscheldt.be/eula_sch/eula_index.php…
07-12-2015 De Boekenkrant
Tekstfragment uit het boek Ida Sipora

Ida Sipora in de Boekenkrant van december 201
02-12-2015 Lezing over Ida Sipora voor de Rotary in Oegstgeest en Omstreken
Locatie: Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest
21-11-2015 Radio-programma Spijkers met Koppen
Klik op deze link:
Radio-interview door Felix Meurders met auteur Frank Schaake
N.B.
Deze link bevat een beeld- (en natuurlijk geluids-)opname van het interview
19-11-2015 Huispresentatie over Ida Sipora
Presentatie voor belangstellende dorpsgenoten uit Oegstgeest, aan de hand van vier vragen: Wie is Ida Sipora? Hoe zit het met de relatie met Jan Wolkers? Waarom schrijf je zo’n boek? En: Wat is het eigenlijk voor boek?
13-11-2015 Oegstgeester Courant
Boek Frank Schaake goed ontvangen
10-11-2015 TV-programma Tijd voor MAX
Klik op deze link:
TV-interview door Sybrand Niessen en Martine van Os met auteur Frank Schaake
Klik daar op de derde link onder het beeld: Frank Schaake – Ida Sipora
Sorry voor de reclames, even volhouden tot die voorbij zijn…
08-11-2015 Recensie van Ida Sipora in
De Gele Culturele (België)
Lees de recensie van Caroline Reijsmeijer
in dit culturele webzine over boeken, film, musea en theater:
Citaat:
Frank Schaake weet in zijn biografie ‘Ida Sipora’ echt te raken met zijn manier van schrijven, zo zelfs dat je in je lunchpauze even snel een paar bladzijden wil verder lezen. De overgangen van periodes verlopen soepel, dus in het geheel geen storende factor. Ondanks dat het om een biografie gaat, leest het verhaal heel makkelijk.
Klik voor de hele recensie op deze link:
Recensie van het boek Ida Sipora
03-11-2015 De Boekenkrant
Tekstfragment uit het boek Ida Sipora
01-11-2015 Boekpresentatie Ida Sipora
in het Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest
Video: Marcos Bavdaz, muziek: Rogier van Otterloo, Rosa Turbinata, Filmmuziek Turks Fruit, gespeeld door Toots Thielemans en het Metropool Orkest.
29-10-2015 Nationale Boekenblog
Klik op deze link:
Leestip in de Nationale Boekenblog
29-10-2015 Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad:
Wolkers leende dood van Ida voor Turks Fruit
Halfbroer gaat op zoek naar het complete leven van Ida Sipora
28-10-2015 Oegstgeester Courant:
Bijzonder schrijfdebuut Oegstgeestenaar Frank Schaake